Portsan Sanomat 1/2009

Kulttuuri?

Tavan kaduntallaajan kulttuurikäsitys tuntuu eroavan ”jonkin verran” kaupungin päättäjien kulttuurinäkemyksistä.Esim. portsalaisille oma kirjasto on kulttuuria, joka päättäjien mielestä voidaan ”korvata” kirjastoautolla? Enää ei voi itse valita milloin haluaa käydä kirjastossa vaan on sidottu aikatauluun (vrt. jäätelöauto). Huvittaako seistä pysäkillä kelissä kuin kelissä odottamassa kirjastopalveluja ja huomata olevansa paikalla vääränä päivänä väärään aikaan. Kyllä siinä kohtaan häviä kulttuurinnälkä!Kaupungin asukkaita ja asukasyhdistyksiä kannustetaan luomaan kulttuuritapahtumia omilla alueillaan ja luvataan ”pientä” (muutamia satasia) kannustusrahaa kulttuuripääkaupunkihankkeen miljoonien budjetista.Portsassa asukasyhdistys on jo vuosikymmeniä luonut alueellisia kulttuuritapahtumia, kuten katumarkkinat (yli 20 vuotta) ja pihamarkkinat (useana vuonna) ja aivan omasta aloitteestaan.Portsalaiset luovat ympäristökulttuuria hoitamalla alueen taloja ja pihoja perinteitä vaalien. Se jos mikä olisi tuen arvoista kulttuuritoimintaa.

Sirpa


Tule mukaan!

Tule mukaan –kampanja on osa Turku 2011 Euroopan kulttuurikaupunki –ohjelmaa. Tule mukaan -kampanjalla haastetaan kaupunginosien toimijat piristämään yhdessä oman alueensa elämää valitsemallaan tavalla. Kampanjan takana on Turku 2011 –säätiö eli se ryhmä, joka koordinoi ja toteuttaa koko 2011 –ohjelman Turussa.

Ensimmäinen Tule mukaan- ideointipalaveri pidettiin 9.2. ja myös Portsa ry osallistui siihen. Esiin nousi mm. omassa kaupunginosassa olevien taiteilijoiden, kirjailijoiden jne töiden esittelyä paikallisin näyttelyin esim. jo olemassa olevien tapahtumien yhteydessä. Samoin oman asuntoalueen viihtyisyyden lisäämistä siivoustalkoiden, kukkaistutusten, parveke- ja ikkunakukkien, liikuntatapahtumien, grillijuhlien, kykyiltamien jne järjestämisellä. Myös oman asuntoalueen ominaispiirteiden esittelyä pidettiin tärkeänä.

Meillä Portsassa on jo kaksi vakiintunutta kulttuuritapahtumaa, joilla kummallakin on oma persoonallinen leimansa, nimittäin toukokuussa pidettävät Portsan katumarkkinat sekä elokuussa pidettävät Portsan pihamarkkinat. Kumpaankin niistä voimme liittää Tule mukaan- kampanjaan sisältyviä elementtejä, mutta mitä, siitä ei ole vielä päätöksiä tehty. Nyt on Sinulla erinomainen tilaisuus vaikuttaa siihen, mitä ja miten tulemme juuri tämän vuoden markkinoilla tuomaan esille Portsaa ja portsalaisuutta osana turkulaista kaupunkikulttuuria. Mitä Sinä ehdotat tehtäväksi? Anna ehdotuksesi sähköpostilla, puhelimella, tekstarilla tai kirjeellä kelle tahansa Portsa ry:n hallituksen jäsenelle maaliskuun loppuun mennessä.

Kari Malinen


Portsalaista kulttuuriväkeä I 

Portsa on vanhana kulttuuriympäristönä täynnä kulttuurin ja taiteen eri alueilla vaikuttavia asukkaita. Nyt alamme poimia rusinoita pullasta ja keskustelemme portsalaisaiheista kulttuuriväen kanssa. Riikka Majanen ja Seppo Lahtinen, nuo tunnetut portsalaiset kustannusmogulit, joutuivat vastaamaan näihin pelkästään portsalaisia kiinnostaviin kysymyksiin ensimmäisinä. Kustannusosakeyhtiö Sammakko on vuonna 1996 perustettu itsenäinen kustantamo. Sammakon toimisto sijaitsee Puutarhakadulla, lisäksi löytyy kaksi kauppaa Turusta sekä yksi Helsingistä. Kotimaisen ja ulkomaisen kaunokirjallisuuden ohella tarjolla on sarjakuvia, tietokirjallisuutta, äänilevyjä, paitoja, kalentereita, kortteja… 

Kauanko Portsassa?
13 vuotta. 

Monesko polvi portsalaisuutta on meneillään?
Sepon isovanhemmat asuivat Portsassa jo kolmekymmentäluvulla. 

Valitsitteko puutalon Portsassa vai valitsiko se teidät?
No jaa. Kyllä puutalon tapainen oli valikoitunut jo aiemmin, ennen Portsaa asuttiin Halikossa vanhassa hevostallissa! Edellisen laman aikaan löytyi Portsasta sitten kohtuuhintainen huonokuntoinen asunto, jossa edelleen asutaan.

Viihdyttekö?
Loistavasti! 

Mikä Portsassa viehättää, vai viehättääkö?
Onhan tämä hienoa, kylämäinen asuinympäristö keskellä kaupunkia. 

Onko taloyhtiössä yhteisöllisyyttä, talkoita, pihajuhlia? Osallistutteko itse, vai onko kulttuuri-ihminen sittenkin mieluummin syrjässä moisesta?
On, on. On talkoita, on pihajuhlia. Mukana ollaan kyllä aina kun kyetään. Hävettää tunnustaa, että ollaan kyllä aika huonosti päästy viime aikoina osallistumaan talkoisiin… Kerrostaloasujalle voi olla melkoinen kulttuurishokki, kun täällä tunnetaan naapurit, tervehditään ja jopa jutellaan. Saattaa olla pitkäkin prosessi oppia tähän portsalaiseen elämäntyyliin. 

Lasten ympäristö?
Todella hyvä. Turvallinen ja mukava alue, koulut lähellä. Ainoa asia, joka erityisesti huolettaa…

Liikenne?
Se juuri. Puutarhakadulla ajetaan kovaa, joskus pelottaa nimenomaan lasten puolesta. Liikennettä pitäisi jotenkin saada rajoitettua. Ilmeisesti Helsingintie on liikennevaloiltaan epäonnistunut, hidas ajettava. Se ei ole vetänyt henkilöautoliikennettä samalla tavalla kuin onneksi sentään raskaampaa. Niiden ohiajon todella huomasi, koko talo tärisi aina, kun rekka meni ohi. 

Portsa kulttuuriympäristönä?
On se. 

Vaikuttaako asuinympäristö työhön? Onko Portsa inspiraation lähde vai ihanko vaan tavallinen paikka asua?
Kyllä se varmaan vaikuttaa. Itse, kun on asunut jo pitkään, ei sitä oikeastaan huomaa. Mutta esimerkiksi meidän Puutarhakadun toimiston työntekijöille ympäristö on ihan toinen, kuin joku kalsea kerrostalotoimisto. Se, että etenkin kesäaikaan voi käydä välillä pihassa nautiskelemassa ympäristöstä, vaikuttaa varmasti myönteisesti työhön ja viihtymiseen.

Kirjaston lopettaminen?
Hölmöä. Meillä etenkin lapset ovat käyttäneet ahkerasti kirjastoa. Viime aikoina tosin vähemmän, kun aukioloaikoja supistettiin. Ettei vaan ollut tarkoituskin sillä tavalla saada lainausmäärät pienemmiksi? Helpompi lopettaa, kun kävijämäärät laskivat!

Lähtöaikeita?
Ei erityisiä. Jossakin vaiheessa on ollut puhetta omakotitalosta, mutta lapset panevat vastaan. Sanovat, että missään tapauksessa ei muuteta pois. Eli ei lähtöaikeita.   

tutkiva journalisti
Janne Auvinen


KIRJASTOVERKKO KEHITTYY

Hävettää.

Tuntuu niin kovin hämmentävältä olla Euroopan kulttuuripääkaupunkilainen kaupungissa, jossa kulttuuria viedään kuin litran mittaa, kuten entisessä kulttuuriystävällisessä kotikaupungissani sanotaan. Hävettää, turkulaisten puolesta.

Mikaelin – ja Martin myös, tietysti – kirjaston lakkauttaminen samaan aikaan, kun kaupunkilaisia kutsutaan osallistumaan oman kaupunginosansa kehittämiseen kulttuurivuodelle 2011 on kulttuuriskandaali sanan varsinaisessa merkityksessä. Portsalaiselle kulttuuriympäristölle annetaan melkoinen isku , kun oma aktiivinen lähikirjasto, jossa lapsetkin ovat voineet käydä turvallisesti omin päin, menetetään.

Väkisin tulee laskeneeksi, että pelkästään kaupunginisien ja –äitien kokouspalkkioiden korotuksista tinkimällä olisi kutakuinkin saanut raavittua kasaan sen verran, että nyt kirjastot lopettamalla saavutettava 'säästö' olisi saatu katettua. Hävettää.

Moderniin tapaan tällekin hölmöilylle on luotu toiminnan luonnetta mahdollisimman huonosti kuvaava nimitys: kirjastoverkon kehittäminen. Voi yhden kerran. Kehittämistä olisi vaikka löytää kirjastolle uusi tila, johon olisi helpompi kulkea pyörätuolilla, huonoilla jaloilla, lastenvaunuilla. Kehittämistä olisi tehdä Mikaelin kirjastosta alueen yhteinen kulttuurikeskus, joka olisi avoinna nimenomaan silloin, kun ihmiset sinne pääsisivät, jossa lapset uskaltaisivat käydä illallakin, josta vanhat ja uudet asukkaat löytäisivät paikallistietoa, pieniä näyttelyitä, konsertteja ja vaikka lastenteatteria. Kirjaston sulkeminen ei ole kehitystä. Se on taantumista, lyhytnäköistä ja typerää. Hävettää.

Ymmärrän toki kirjastotoimen hankalan tilanteen. Pääkirjaston uudet virat on kustannettava jostakin, eikä tarjolla ole epäilemättä kuin huonoja ja vieläkin huonompia vaihtoehtoja. Mutta mikä on kirjastotoimen ajanut näin ahtaalle? Huono taloudenpitoko? Tuskin. Vähästä on vaan niin kovin vaikea jakaa.

Kyllä syynä tähän(kin) kulttuuriskandaaliin on kaupungin organisaatioiden syvästi  kulttuuria ymmärtämätön tapa lähestyä kansalaisten arkea. Normaalisti tällaista toimintaa kutsutaan sivistymättömyydeksi. Turussa tästä sivistymättömyydestä on kuitenkin jalostettu suorastaan taidetta. Lieneekö sekin sitten kulttuuria?  Jospa tehdäänkin Turusta eurooppalaisen sivistymättömyyden pääkaupunki? Käsi ylös, jos kuulostaa hyvältä idealta.

Hävettää. Hävettää niin paljon, että rohkenen ehdottaa kulttuuripääkaupunkioikeuksien poistamista Turulta, joka on rohkeasti osoittanut reippaan kulttuurivihamielisyytensä jo moneen otteeseen. Siirretään sitten vuoden 2011 hankkeelle varattu 18 miljoonaa koko kulttuuritoimen kehittämiseen. Älkääkä nyt ymmärtäkö väärin, tarkoitan ihan todellista kehittämistä, en nyt nähtävillä olevaa modernia kulttuuripääkaupunkikehittämistä.

Tekisi mieli vielä kerran kirjoittaa, että hävettää. Mutta eiköhän se tullut selväksi ilmankin.

Janne Auvinen
Portsalainen kulttuurinystävä


TEEMABILEET YSÄRI JA KASARI HENGESSÄ

Portsa ry järjesti Tuunattujen verska- ja tuulipukujen ilta Ravintola Port Arthurissa 5. tammikuuta.  Juhlia vietettiin Faktahomman hengessä. Perusasuna tuulipuku tai verskat ja siihen sitten koristeita. ”Kaiva kaapin kätköistä vanha veryttely- tai tuulipuku. College -lökärit ja verskatakki sieltä ainakin löytyy. Sitten vaan asua tuunaamaan. Säihkyvät korut, korkokengät, kravatti, hattu, henkselit ja tukka tötterölle sekä tytöille pinnit päähän. Siinä se on illan paras biletysasu ja askeleet kohti Artturin iloja.”Alkuillasta juhlissa esiintyi Aiju von Schöneman kertoen seimistä. Sitten päästettiin lähitemppujen tekijä taikuri Joni Suvanto irti. Hän teki ihmeellisiä taikojaan kiertäen pöydästä pöytään. Turun trubaduuri 2006 Teemu Olikainen esiintyi mies ja kitara periaatteella. Teemu asuu Portsassa eli hän pääsi esiintymään omalla maaperällä ja on Portsa ry:n hallituksen jäsenkin. Varsinaisesta tanssimusiikista huolehti DJ Jetro. Ysäri ja kasari musiikin tahdissa porukka innostui tanssimaan. Laukut kasaksi keskelle lattiaa ja sitten vaan jytäämään kasan ympärille.Vuonna 2002 vastaavanlaisessa asukasyhdistysillassa valittiin historian ensimmäinen Portsan Suurmestari. Silloin tämän kunnian tiukassa tietokilpailussa vei Jukka Lautsamo. Tällä kertaa valittiin Portsan II Suurmestari. Vielä tiukemman tietämyksen perusteella voiton vei Teija Kanninen. Tällaisia teemabileitä toivottiin järjestettäväksi lisääkin.  Ilta olikin onnistunut, joten mikä ettei.

-raili pajula-


Jos tulee hätä…

Portsassa lähes joka puutalossa näkee kattoikkunoita, mutta niiden viereen asennetut palotikkaat ovat harvassa.

– Ei ole muistettu, että kattoikkunat ovat myös pelastusreittejä.  Jos alakerta palaa, miten nostat esimerkiksi pikkulapsen katolle, kun siellä ei ole mitään mistä tarttua tai saisi jalalle tukea, muistuttaa Juha Kontto, Turun Piippuhuollosta.

Savupiippujen haponkestävän teräsputkivuoraukseen erikoistunut Kontto asuu perheineen puutalossa Portsassa.

– Jätin tarjouksen palotikkaiden asentamisesta meidän puutaloyhtiöömme, aikaisemmin en ole niin mainostanut, että teen näitäkin.

– Savupiippujen vuorauksiin käytän haponkestävää teräsputkea, se on paras, periaatteessa ikuinen. Tulipalon riski on suuri, jos hormissa on hiushalkeamia, Kontto muistuttaa.

(Turun Piippuhuolto p. 050-4068271)