Portsan Sanomat 1/2007

Kevättä ja kesää

Näin vapunaaton tunnelmissa on hyvä miettiä Portsan asioita. Monenlaisia esityksiä ja kannanottoja on tehty päättäjille talven aikana. Annanpuistoon on esitetty koko leikkipuisto-osan ympäri aitaa, joka loisi lapsille turvallisemman (puhtaamman?) leikkialueen ja katuvalaisin pylväiden vaihtamista Portsakodin edustalla olevien kaltaisiksi, yhtenäisen ilmeen luomiseksi alueelle.

Portsa osallistuu myös pihakilpailuun tänä vuonna, pihat kukkimaan. Kakolanmäen kaavan vieraspaikkojen puuttumisesta on tehty myös aloite. VR:n tasoylikäytävä ja Puutarhakadun linja-autopysäkin turva-alue ovat poikineet yhteydenotot kyseisiin viranomaisiin.

Kakolan ja Linnafältin kaavat ovat seurannassa ja kannanottoja tehdään tarvittaessa.

Monenlaisten asioiden kanssa on ”painittu”, toivotaan, että tulostakin syntyisi.

Näkyvin toiminnanmuoto on jälleen keväiset katumarkkinat toukokuun viimeisenä viikonloppuna, unohtamatta elokuun pihamarkkinoita, jotka ovat olleet menestys Portsan markkinoinnissa.

Tekemistä riittää ja toivoisi useamman portsalaisen tulevan mukaan yhdistyksen toimintaan, sillä vuosikokous osoitti jälleen, että n. 600 jäsenestä on vain kourallinen mukana.

Terveisin Sirpa


Talot tärisevät Portsassa

Kaikkeen tottuu, sanotaan. Vaan eipä sentään ihan kaikkeen tarvitse tottua. Ratakadun varrella olevissa taloissa tärinä on ollut tuttu ilmiö etenkin silloin, kun rekkaliikenne satamaan ja satamasta vielä tapahtui Ratakatua pitkin. Sittemmin rataa siirrettiin hieman kauemmaksi Portsa taloista sekä rakennettiin autoille satamasta suora väylä Helsinkiin. Ensin alkuun tärinä vähenikin havaittavasti. Vuosien myötä tärinä kuitenkin lisääntyi. Tärinän aiheuttajaksi todettiin raskaiden ajoneuvojen rautatien ylitys. Varsinkin ylinopeutta ajavat rekat aiheuttivat melkoisia tömähdyksiä. Talojen tärähdyksistä on kerrottu viime aikoina ainakin Sairashuoneenkadun ja Korkeavuorenkadun välisellä alueella sijaitsevista Ratakadun varrella olevista taloista. Portsa ry:n hallituksesta otettiin yhteyttä VR:n ylikäytävän kunnosta vastaavaan henkilöön. Saatiin lupaus: korjataan ylikäytävä. Taisi jäädä pelkäksi lupaukseksi, koska aikaa siitäkin on vierähtänyt reilu vuosi.

Nopeuttaisiko julkisuus asiantilan korjaamista? Sitä nyt yritämme. Kiitos aktiivisen As Oy Jalon hallituksen puheenjohtajalle Portsa ry:n hallitus toimitti kuvasarjan VR:n ylikäytävien kunnosta vastaavalle henkilölle. Kuvasarjasta ilmenee kadun kuluma siinä määrin, että betoniraudat ovat osittain näkyvissä. Ratakiskon suuntaisesti tieväylän pintaprofiili on kuin pikku aallokko Airistolla. Lisäksi oltiin yhteydessä myös kaupungin katujen kunnossapidosta vastaavaan henkilöön eli kunnossapitopäällikköön. Tuli taas lupaus: korjataan. Se julkisuus. Seurataan mitä tapahtuu. Palataan kesän jälkeisessä Portsan Sanomissa asiaan jos aihetta on.

Erityiskiitos As Oy Jalon hallituksen puheenjohtajalle kuvasarjasta, josta ilmenee kyseisen tienpinnan kunto havainnollisesti. Esimerkillinen dokumentointi täydentyy kuvissa olevilla päivämäärillä ja kelloajoilla. Olkoon tämä vinkkinä meille kaikille portsalaisille yhdestä mahdollisuudesta kehittää ”työkaluja” paremman ja turvallisemman asuinalueen kehittämisessä!

Kari Malinen, puheenjohtaja


Turun seudun puhdistamo Oy:n tiedotustilaisuus 18.4.2007

Keskiviikkona 18.4. klo 17 oli portsalaisia kokoontunut tuvan täydeltä kuulemaan miten etenee Kakolan jätevedenpuhdistamon rakentaminen.Tiedottajina ja kyselyihin vastaajina toimivat Turun seudun puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Timo Anttila sekä laitoksen pääsuunnittelija ja päävalvoja Hannu Latvanen Suunnittelukeskus Oy:stä.

Varsinainen teema kutsun mukaan oli Sofiankadun tunnelin louhintatyön uudelleen käynnistäminen. Louhinta oli jouduttu keskeyttämään tehtyjen valitusten johdosta. Valitukset on nyt käsitelty ja työ pääsee jatkumaan.

Louhinta käynnistyi viikolla 17 ja saattaa pahimmassa tapauksessa jatkua aina elokuulle saakka, kertoi Hannu Latvanen. Louhinnan jälkeen alkaa TurkuEnergian kylmälaitoksen rakentaminen, kaikki kuljetukset sille työmaalle tulevat tapahtumaan Sofiankadun kautta.

Toinen suuri ja näkyvä työtapahtuma tulee olemaan kaasujen poistoon rakennettavan piipun rakentaminen Hansakadun varteen. Työt sillä työmaalla olivat juuri käynnistyneet ja varsinaiseen valuun tullaan pääsemään elokuussa. Piippu rakennetaan liukuvalutekniikalla viitenä päivänä viikossa yötä päivää (lauantai ja sunnuntai lepopäiviä). Koko valutyö tulee kestämään neljä viikkoa. Vaihdekatu ja Hansakatu joudutaan sulkemaan valun ajaksi turvallisuussyistä.

Sekä Timo Anttila että Hannu Latvanen pahoittelivat edellä mainituista töistä johtuvaa mahdollista haittaa asukkaille. Pienenä lohtuna Timo Anttila totesi liikenteen loppuvan lähiaikoina Arvinkadun kautta. Keskustelussa esille tulleisiin Arvinkadun heikkoon kuntoon (=epätasaisuuden) sekä pölyhaittoihin luvattiin työmaan puolesta puuttua.Lopuksi halukkaat pääsivät tutustumaan kiertoajelulla työmaan sen hetkiseen tilanteeseen.

Kari Malinen


Portsa ry uusi kotisivunsa

Vähemmän muistamista, tiedot helpommin käytettävissä 35-vuotias kaupunginosayhdistys Portsa ry otti toukokuussa käyttöön uudet kotisivut. Muutos entiseen on huima, yhdistyksen pitkäaikainen aktiivi, tiedotussihteeri Raili Pajula kertoo.

– Yhdistyksemme toimii talkooperiaatteella ja kotisivutkin on tehty tähän saakka harrastustyönä. Ongelmaksi tuli kuitenkin sivujen päivittäminen. Pahinta, mitä kotisivuilla voi olla, ovat vanhentuneet tiedot.

Uudet kotisivut osoitteessa www.portsa.fi sisältävät kaikille nähtävillä olevaa tietoa yhdistyksestä, alueen ja taloyhtiöiden historiaa, yksityisten asukkaiden muistelmia sekä kuvia Portsasta. Salasanan takana on yhdistyksen hallitukselle tarpeellista tietoa kuten pöytäkirjoja ja jäsenrekisteri.

– Parasta koko systeemissä on se, että voimme syöttää sivuille tietoja tulevista tapahtumista ja kokouksista milloin tahansa. Tieto aktivoituu eli tulee näkyville silloin kun haluamme ja myös poistuu samalla tavalla. Nyt ei enää tarvitse jatkuvasti muistella päivämääriä ja mitä milloinkin pitää laittaa sivuille tai ottaa pois. Lisäksi kun pöytäkirjat ja jäsenrekisteri löytyvät julkaisujärjestelmästä, ne ovat aina toimijoiden käytettävissä. Tähän saakka ne ovat olleet jonkun kotikoneella ja käytettävyys on ollut siitä kiinni, onko kyseinen ihminen kotona vai ei, Pajula kuvaa.

Tieto Viestintäharjun kehittämästä julkaisujärjestelmästä tuli yhdistykselle sattuman kautta. Suunnittelupäällikkö Juha Nappu oli Paasikivi-opistolla pitämässä oppituntia sähköisestä viestinnästä ja kertoi esimerkkinä yhdistyksille sopivasta julkaisujärjestelmästä. Opistossa opiskeleva Portsa ry:n hallituksen jäsen Jutta Pajula kertoi luennosta äidilleen ja niin asia otettiin esille kokouksessa.

– Pyysimme tarjousta ja lähdimme sitten suunnittelemaan sivuja yhdessä Viestintäharjun kanssa. Nyt täytyy kiittää heitä kärsivällisyydestä, sillä me olimme aika hitaita päätöksentekijöitä, kun kokouksiakin on vain kerran kuussa ja päättämässä on useita henkilöitä, Pajula kertoo.

Portsan ensimmäiset talot on rakennettu 1800-luvun puolivälissä. Kiivain puutaloalueen rakennusaika ajoittuu 1900-luvun alkuun. 1970-luvulla puutalot haluttiin purkaa ja tilalle rakentaa kerrostaloja. Asukasyhdistys perustettiin puolustamaan puutaloasutusta ja sen sinnikkään työn ansiosta Portsa on nykyään haluttu ja arvostettu asuinalue. Portsa ry:n kuuluu noin 700 jäsentä.

Pirkko Varjo


Rannan satavuotisjuhlakirja on valmistunut

SATA VUOTTA RANTAELÄMÄÄ kuvaa Turun Työväen Asunto-osakeyhtiö Rannan (Ratakatu 8 / Heikkilänkatu 11) vaiheita. Kirjan tekstin on laatinut Kirsti Ellilä. Runsaasti kuvitetun teoksen ovat toimittaneet Miika Meretoja ja Virpi Bastman. Kiviä tontilta varasteleva naapuri, talon seiniä veistelevät lapset, asunnossa tulenarkoja hämärähommia puuhasteleva asukas, kaikki ovat asioita joihin taloyhtiön on pitänyt olemassaolonsa aikana ottaa kantaa. Ja miten ihmeessä saisi ihmiset ymmärtämään, ettei vessanpyttyyn sovi tunkea aivan mitä tahansa? No ei ilmeisesti mitenkään, mutta onneksi viemärit nykyään vetävät paremmin kuin alkuaikojen valurautaputket.

Kirsti Ellilän eloisassa tekstissä kiteytyy jotain olennaista portsalaisuudesta: asukkailta vaaditaan edelleenkin luovia ongelmanratkaisutaitoja ja kykyä sietää ristiriitoja. Vaikka juhlaan tulee aihetta harvoin, arki on kuitenkin aina omalla tavallaan unohtumatonta.

Sadan vuoden ajalta säilyneiden taloyhtiön arkiston aarteiden lisäksi lähteeksi on saatu entisten asukkaiden värikkäitä tarinoita. Arvokkaan lisän kuvitukseen tuovat otokset Timo Solan perhealbumista. Solan sukua on asunut Rannassa 1910-luvulta lähtien.

Vielä painolämpimään teokseen voi tutustua Portsan katumarkkinoilla 27.5. Kirjan saa omaksi 15 eurolla. Myyntituloilla on tarkoitus kattaa painokulut. Tiedustelut: miika.meretoja@kolumbus.fi.


Portsa ry:n kevätvuosikokous

Portsa ry:n kevätvuosikokous pidettiin 16.4. Portsan OloHuoneessa. Läsnä oli joukko innostuneimpia yhdistyksen jäseniä. Kokous hyväksyi vuoden 2006 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen. Keskusteltiin monista asukkaita kiinnostavista aiheista mm. yhdistyksen tulevista uusista nettisivuista, jotka tulevat palvelemaan asukkaiden tiedonsaantia yhdistyksen toiminnasta ja antavat asukkaille mahdollisuuden antaa palautetta.

Toimintakertomuksesta 2006 poimittua:

Kotisivut

Yhdistyksen kotisivut ovat osoitteessa https://www.portsa.fi. Niiden uusimisprojekti käynnistettiin toimintavuonna. Sivuilla esitellään alueen ja yhdistyksen historiaa ja nykytilaa, taloyhtiöiden historiikkeja, valokuvia, tiedotteita ja tulevia tapahtumia sekä Portsan Sanomien numeroita. Sivuilla on myös hallituksen jäsenten yhteystiedot ja linkit mm. Suomen Kotiseutuliittoon ja Turkuseuraan.

Kannanotot

Annettiin lausunto Linnanfältin kaavaluonnokseen: täydennysrakentaminen oltava vanhan rakennuskannan mukaista, tyyliin sopivaa ja harjakattoista. Rakennusten alin lattiakorkeus on oltava riittävä (”tulva-vaara”) ja liikenneyhteydet on huomioitava sekä tulevien rakennusten kattokaltevuus on määrättävä vastaavaksi olemassa oleviin rakennuksiin verrattuna. Tehtiin kannanotto Mikaelin kirjaston lakkautusta vastaan ja käynnistettiin nimien keruu adressiin.

Annettiin lausunto kaupungin keskustan viheralueohjelmaan, jossa Portsa on vaarassa jäädä vähälle huomiolle (puuston säilyttäminen, hoitaminen, uusiminen).

Aloitteet

Kari Malinen oli alustavasti yhteydessä TurkuEnergiaan Portsan alueen katuvalaistuksen uusimisen selvittämiseksi. Aloite asiasta päätettiin tehdä myöhemmin.

Keskusteltiin mahdollisuudesta aloitteen tekemiseksi Portsan alueen kadunnimikylttien palauttamisesta alkuperäiseen ulkoasuunsa. Aloite päätettiin tehdä myöhemmin.

Julistettiin suunnittelukilpailu Portsan alueen taloyhtiöiden nimen ilmaisevan kyltin laatimiseksi, jonka jälkeen tultaisiin suosittelemaan nimikyltin kiinnittämistä kunkin rakennuksen seinään tai porttiin yhtiönimen esilletuomiseksi.

Tehtiin aloite Annanpuiston aitaamiseksi puuaidalla. Perusteena Rauhankadun liikenteen lisääntyminen sekä ulkoilutettavien koirien pääsyn esto puiston alueelle. Aloite annettiin ympäristö- ja kaavoitusvirastoon.

Järjestetyt tilaisuudet

Turun työväenopistossa toteutui yhteistyössä Portsa ry:n kanssa luentosarja aiheenaan Portsa. Portsa ry:n hallitus osallistui luentosarjan valmisteluun nimeämällä aiheet sekä osallistumalla luennoitsijoiden nimeämiseen.

Luentosarjan aiheina ja luennoijina olivat Portsan suunnittelijat ja rakentajat: Kaarin Kurri, FM, Portsan alueen rakentaminen ja asuttaminen: Hannu Laaksonen, FL, Kakolan historia ja tulevaisuus: Hannu Laaksonen, FL ja Julkimot ja originellit – tunnettuja portsalaisia: Reino Lemmetyinen, aluesihteeri. Luentosarja oli suosittu, mukana oli keskimäärin 40 osallistujaa/luento.

Yhteistyössä Turun Seudun Puhdistamo Oy:n kanssa järjestettiin 12.9. tiedotustilaisuus työmaaparakeissa työmaan vierellä Kakolanmäen työmaan louhinta- ja rakennustöiden etenemisestä.

Päätettiin tarjota Komeroteatterin esitys ”Veera ja Herra H” Topeliuksen ala-asteen oppilaille koulun tiloissa.

Markkinat

Katumarkkinat pidettiin 21.5. Puutarhakadulla välillä Heikkilänkatu–Korkeavuorenkatu. Ohjelmalavalla esiintyi yhtye sekä varttuneiden nuorten lauluyhtye Rafaelin Enkelit. Myyjiä oli paikalla 23 kpl. Markkinaväkeä kerääntyi paikalle kaikkiaan yli 1 300 henkilöä.

Pihamarkkinat järjestettiin toisen kerran, ajankohtana oli 13.8. Pihoja/taloyhtiöitä oli mukana 22. Markkinat ovat saaneet runsaasti positiivista palautetta. Markkinoiden suosio tuntui ylittävän jopa vuoden 2005, jolloin ne pidettiin ensimmäistä kertaa.

Sadat turkulaiset kävivät tutustumassa portsalaisiin pihoihin. Pihamarkkinoiden perinnettä päätettiin jatkaa ja ajankohtana säilyttää viimeinen viikonloppu ennen koulujen alkua.

Yhteistyö muiden yhteisöjen kanssa

Mikaelinseurakunta osallistui katumarkkinoille ja tarjosi silakkasoppaa soppatykistä.

Portsa ry:n aloitteesta Jaana Suomela TSL:n Turun Opintojärjestössä tutki vankijunakuljetuksia mahdollisesti Arvinkadun päässä sijainneeseen pysäkkiin liittyen. Työ liittyi Euroopan rakennusperintöpäivän teemaan ”Lähdön ja saapumisen paikat”. Vuodenvaihteen tienoilla julkaistiin hänen Kakolaa laajemminkin käsittelevä työnsä tulos.

Tehtiin ehdotus yhteistyössä Martinrantaseuran ja Toispuol jokke seuran kanssa musiikkitalon rakentamiseksi Forum Marinumin yhteyteen.

Tehtiin aloite MLL:n Portsan yhdistyksen kanssa kaupungin suuntaan pyörätien jatkamisesta Puutarhakadun vierustaa Taidemuseonmäelle asti.

Tehtiin aloite jätevedenpuhdistamon jäteveden poistopaikan siirtämisestä Linnanaukolta kauemmas merelle. Aloite tehtiin yhdessä Toispuol Jokke ry:n, Meripuistoseuran, Martinrantaseura ry:n, Ruissalo-yhdistys ry:n ja Asukasyhdistys Kerttuli ry:n kanssa.

Saadut palkinnot ja avustukset

Portsa ry sai I palkinnon Turkuseuran toimintakilpailussa. Palkinnoksi Portsa ry sai laatan Turkuseuran toimintakilpailun kunniatauluun, kunniakirjan ja Kävely jugendtalojen Turussa -kirjan.

Kiinteistöliiton Internet-sivuilla oli Suomen Paras Asuinalue -kilpailu, josta tiedotettiin portsalaisille. Viestissä toivottiin ihmisten käyvän ehdottamassa aluetta mukaan kilpailuun. Portsa pääsi asuinalueena mukaan kilpailuun ollen finalistina 12 parhaan asuinalueen joukossa. MTV3:n kuvausryhmä kävi kuvaamassa Portsaa 14.8. kilpailun tuomarina toimineen asiantuntijaraadin kanssa. Portsa-osuus esitettiin Joka kodin asuntomarkkinat –ohjelmassa 20.10. Asiantuntijaraati valitsi voittajaksi Sulvan kylän Mustasaaressa. Portsa sijoittui samaan aikaan järjestetyssä yleisöäänestyksessä viidennelle sijalle.

Yleishyödyllisistä avustuksista Turun kaupungilta saatiin 200 €.

Lopuksi

Portsa ry perustettiin yhden asian liikkeeksi, pelastamaan puutaloyhdyskunta tulevillekin turkulaisille. Kun tämä tavoite hienosti saavutettiin, muuttui toiminta pienin askelin kaupunginosaseuratoiminnaksi.

Portsan tunnettuus on kehittynyt monipuolisen toiminnan kautta saamansa julkisuuden johdosta laajemminkin kuin vain lähikunnissa. Toiminnan painopiste on osittain kotiseututyössä ja osittain oman kaupunginosan kehittämisessä. Aika ajoin on myös pohdittu yhdistyksen toiminta-alueen rajojen tarkistamista.


KUTSU

Oletko asunut As Oy Rauhankatu 26 A –nimisessä taloyhtiössä, Korkeavuorenkatu 8. Huomio juhlat tiedossa!
Taloyhtiö tulee viettämään 100-vuotisjuhliaan lauantaina 16.6. kello 14-18. Ilmoittaudu mukaan muisteloihin 4.6. mennessä, Sirpa Huntsala
puh. 040- 508 0316 tai sähköpostilla sirpa.huntsala@portsa.fi.

PS. Historiikki tekeillä, löytyykö kuvia tai juttuja vuosienvarrelta?