Portsan Sanomat 3/2010

Lataa lehti pdf-muodossa tästä linkistä

Kulttuurivuosi 2011 on tulossa, oletko valmis?

Portsa ry panostaa elokuun ensimmäisellä viikolla 2011 kulttuurivuoteen koko viikon tapahtumalla. Tämän vuoksi olisi erittäin tärkeää, että mahdollisimman moni portsalainen osallistuisi tapahtumiin ja niiden järjestelyihin.

Portsa ry:n syyskokous on maanantaina 29.11. ja sinne toivotaan runsaasti innokkaita ihmisiä erilaisiin yhdistyksen tehtäviin. Nyt jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaiselta haluamme Portsan näyttävän ulospäin ja miten se näytetään. Tule mukaan toimimaan ja tuo naapurisikin!

Sirpa

Hallituksen jäsenet 2010

Kari Malinen, puheenjohtaja
Toni Mattsson, varapuheenjohtaja
Janne Auvinen, sihteeri
Sirpa Huntsala, Portsan Sanomat
Päivi Liuska-Kankaanpää
Miika Meretoja, rahastonhoitaja
Hanna-Mari Parviainen, jäsenasiat
Virpi Bastman
Risto Ranta
Sari Raunell
Kari Salonen
Seppo Suoranta

Portsa ry:n sääntömääräinen syyskokous maanantaina 29.11.2010 klo 18.00

Portsan II OloHuoneessa, Korkeavuorenkatu 8, ovi 21. Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät asiat.

Ennen varsinaista kokousta Turku 2011 -säätiön projektikoordinaattori Miika Neulaniemi esittelee Kulttuuripääkaupunkihanketta.

Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

Portsa ja 2011

Ensi vuosi on kotikaupungillemme juhlava vuosi, ainakin kahdessa merkityksessä. Ensinnä koko ensi vuoden ajan on Suomen Turku Euroopan kulttuuripääkaupunki yhdessä Tallinnan kanssa. Ensimmäinen Euroopan kulttuuripääkaupunki oli Ateena vuonna 1985. Ennen Turkua ja Tallinnaa on kaikkiaan 39 kaupunkia ollut nimettyiä Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi. Ensimmäisen kerran tämä rooli jaettiin vuonna 2000, silloin kaikkiaan 9 kaupunkia oli nimetty kulttuuripääkaupungeiksi (yhtenä niistä Helsinki!). Kulttuuripääkaupunkivuoden koko ohjelmaa hallinnoi Turku 2011-säätiö.

Toinen merkittävä juhlarooli kotikaupungillamme on toimia Kotiseutuliiton valtakunnallisten kotiseutupäivien isäntänä. Kotiseutupäivien järjestysnumero on 63, mikä kertoo pitkästä perinteestä. Se kertoo myös siitä, että päiville säännöllisesti osallistuvat osaavat asettaa odotuksensa näkemäänsä ja kokemaansa.

Miten edellä olevat vaikuttavat Portsan ja portsalaisten elämään? Eniten tietysti siten, että koko vuoden aikana on mahdollisuus osallistua mitä erilaisimpiin tilaisuuksiin eri puolilla kaupunkia. Myös Portsan osalle tulee yksi mittavampi tapahtuma, joka teettää töitä laajasti meille Portsan asukkaille. Talkoihin tulee osallistumaan omalla tavallaan myös Turku 2011 –säätiö. Kyseessä on viikko 31. Se tulee olemaan oma kaupunginosaviikkomme, joka huipentuu perinteisiin pihamarkkinoihin sunnuntaina 7.8. Kaikkiin taloyhtiöihin tullaan ottamaan talvikauden aikan yhteyttä, jotta jokainen yhtiö tulisi osallistumaan pihamarkkinoihin (tänä vuonna lähes kaikki jo osallistuivat!).

Nyt jo kannattaa informoida asukkaita siivoamaan talvikauden aikana sekä kellareita, vinttejä että myös kaappeja kaikesta turhasta, sillä ensi vuoden pihamarkkinoille tulee entistä enemmän halukkaita tutustumaan Portsaan ja samalla tekemään edullisia ostoksia Suomen ehkä suurimmilta kirpputorimarkkinoilta.

tuumii Kari, Portsa ry:n hallituksen puheenjohtaja

Etsintäkuulutus tuotti tulosta

Portsan Sanomien toukokuun numerossa oli etsintäkuulutus Amanda ja Oiva Suomelan entisestä kotitalosta.

Kuvassa huivipäinen rouva seisoo topakkana kotinsa ovella vuonna 1934, ja tietoja kaipasivat Suomeloiden sukulaiset kaukaa Amerikasta asti. Tuskin oli lehti ehtinyt kolahtaa postilaatikkoon, kun pariskunta Suomelan entinen kotitalo oli löytynyt Puistorinteestä, Rauhankatu 28:sta. Asunnossa asuu tänä päivänä Pöyhösten perhe, jonka rouva kertoo kodistaan näin:

– Olemme asuneet Puistorinteessä joulukuusta 2006 asti. Halusimme asunnon puutalosta ja kävimme katsomassa asuntoja muiltakin puutaloalueilta. Puistorinteessä viehätti kodikas pihapiiri, minkä lisäksi pidimme tärkeänä asunnon yläkerran kahta erillistä makuuhuonetta ja vessaa – tarvitsimme oman makuuhuoneen alkuvuodesta 2007 syntyvälle esikoisellemme.

– Puutaloasumisessa yllätti yhteisöllisyys asukkaiden kesken. Useassa kerroksessa asuminen oli odotettua työläämpää pienen lapsen kanssa, mutta kaikkeen tottuu!

– Oli kiva nähdä Portsan Sanomien kuva kotimme entisestä asukkaasta. En itse ensin tunnistanut kuvan olevan meidän kotioveltamme, vaan kuulin asiasta pihapiirin muulta väeltä.

– Mietin miltähän täällä on melkein sata vuotta sitten näyttänyt ja miten arki on silloin toiminut?

– Terveisiä vain Amanda ja Oiva Suomelan sukulaisille valtameren taakse, ja tervetuloa Puistorinteeseen kylään!

teksti Cristina Nummi

Mitäs puuhaat?

Keijo, As Oy Maine

Olen hakannut ja sahannut mökillä puut, ja nyt siirrän ne sisälle. Käytän puut hellassa ja kakluunissa. Koko kesä meni mökillä, oli niin hienot ilmat!

Hannele, As Oy Ajurinkartano

Tulin juuri mökiltä. Mieheni jäi sinne vielä, eikä tulekaan vähään aikaan kaupunkiin. Ollaan huhtikuusta alkaen oltu mökkeilemässä, käyn kerran viikossa Turussa. Nyt alkaa kesäkausi olla lopussa. Olen niin paljon juossut metsässä, ettei kukaan uskokaan – sieniä on niin paljon, kun vaan jaksaisi kerätä!

Miia, Toni, Aapo ja Onni, As Oy Puutarhakatu 44

Nyt ollaan lähdössä ostamaan Nasolinia, Onnille ja Aapolle iski syysflunssa. Tänään ei olla ehditty tehdä paljon muuta: olemme lähinnä nukkuneet, kun lasten flunssa valvotti yöllä.

Minna, As Oy Puistorinne

Olen paluumatkalla erittäin jännittävältä viikonloppumatkalta omaan turvalliseen kotiin. Junamatkalla kuulee jänniä tarinoita kanssamatkustajilta.

teksti Cristina Nummi

Pienet varpaat Portsassa

Valokuvanäyttely Port Arthurin elämästä vauvoille ja vähän vanhemmillekin

Port Arthurin yli satavuotias puutaloalue tervehtii niitä, jotka saapuvat kaupunkiin sataman suunnalta tai Raisiosta. Portsan kulmalla näkyvin muistomerkki, Mikaelin kirkko, vangitsee ohikulkijan katseen kauneudellaan. Mukulakivikatujen tärinä vie ohi Kosken leipomon ja Portsakodin. Puutaloidyllin keskellä elää joukko yhteisöllisiä turkulaisia, joille asumiseen on aina liittynyt lähellä elävät naapurit, pihatalkoot ja yhteiset hetket pyykkinaruilla, saunatiloissa tai pihamaan penkeillä. Monet pitävät puutaloasumista idyllisenä ja lähes maalaismaisena asumisena keskellä city-elämää (Portsan Sanomat 1/2007).

Aikuisten asukkaiden keskellä hiekkalaatikoilla ja nurmikentillä möyhivät maata pienimmät portsalaiset, joiden maailma rautaporttien takana on lähes täydellinen. Yhteiset hiekkalelut, lumilapiot, keinut ja marjapensaat opettavat, miten ollaan maalla ja kaupungissa samaan aikaan, vanhanaikaisesti. Toisinaan pääsee matkalle Mikaelin kirkolle asti, ison ja vilkkaan kadun varrelle.

Pienet varpaat Portsassa on Port Arthurin kaupunginosan lasten elämästä kertova valokuvanäyttely, joka on esillä Portsan Olohuoneessa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden aattona. Valokuvat on otettu lapsen silmin ja ne kertovat siitä, millaista on elää keskellä kaupunkia pienenä.

Näyttelyn valokuvat on kuvannut kahden lapsen äiti Christina Nummi. Näyttely on paitsi unohtumattoman elämänvaiheen kuvaus lapsiperheiden arjesta Port Arthurissa, myös kumarrus puutalomiljöölle, jonka julkisivu kestää aikaa. Näyttely on portsalaisen ja turkulaisen elämäntavan dokumentointia. Pienet varpaat Portsassa on esimerkki siitä, miten kulttuuripääkaupungin asukas voi tuoda oman panoksensa juhlavuoteen, kertoa oman tarinansa hienosta kaupungista: tässä on minun kaupunkini kasvot.

Kotiseutunäyttely on esillä Portsan Olohuoneessa marras-joulukuun ajan.

Portsan sähkönjakokaappien maalaaminen

Portsa ry:n hallituksen jäsenen Risto Rannan joitakin vuosia sitten nousseesta idean pohjalta ryhdyttiin tänä vuonna maisemoimaan alueemme sähkönjakokaappeja käyttäen niitä taideteosten pohjina. Risto teki laajan kartoituksen Portsan alueen sähkökaapeista ja idea esiteltiin Turku Energialle. Projektin käynnistyttyä Portsa ry nimesi työryhmän Risto Ranta, Kari Malinen ja Kari Salonen hankkeen toteuttajaksi. Turku Energia sekä avusti hankkeen taidemaalareiden etsinnässä että lupautui vastaamaan projektin kustannuksista.

Mukaan saatiin useampia taiteilijoita, Turun sunnuntaimaalareista Tytti Salonen, Aki Jalava, Turku Energialta Maaret Murto, Merja Kilpinen sekä paikallinen taiteilija Bryan Thompson. Bryanin ”löytämisestä” erityiskiitos alueemme pitkäaikaiselle vaikuttajalle Raili Pajulalle.

Turku Energia osoitti maalattaviksi kohteiksi Puutarhakadun varren kaapit Portsan alueella. Taiteilijat saivat itse valita omat kaappinsa. Turku Energia lupautui kustantamaan taiteilijoiden työhön tarvitsemat maalit ja maalaustarvikkeet.

Kaappeja on maalattu nyt kymmenkunta. Kuvia valmiista kaapeista on nähtävissä Portsa ry:n Kuvagalleriassa ja Turku Energian sivuilla:

www.turkuenergia.fi/valopilkku > Sähkönjakokaappien uudet vaatteet 

Maalatuista kaapeista on saatu runsaasti kiittävää palautetta. Harras toive onkin, että myös loput noin 40 Turku Energian hallinnoimasta sähkökaapista saadaan maisemoitua. Hanke on saanut laajempaakin näkyvyyttä, sillä se on nimetty yhdeksi neljästä ehdokkaasta Vuoden kaupunkiteko 2010 -äänestykseen.

Portsa ry haluaa vielä kerran kiittää kaikkia mukana olleita taiteilijoita näyttävistä töistä sekä Turku Energiaa hankkeen mahdollistajana.

Annanpuiston leikkivälineet

Portsa ry:n hallituksen jäsen Risto Ranta tiedusteli loppukesästä Turun kaupungilta miksi Annanpuistosta on viety pois niin monia lasten leikkivälineitä, esimerkiksi lasten puinen kiipeilyteline-leikkijuna, kiikkulauta ja muutama muukin kiinteästi paikoilleen asennettu leikkiväline. Kaupungin viherliikelaitoksen edustaja ilmoitti, että leikkivälineet olivat tulleet elinkaarensa päähän ja laitteet uusitaan. Myös kahluuallas on tarkoitus avata ensi kesäkaudeksi, luvattiin kaupungin kiinteistölaitokselta.

Portsan alueen uudet suojatiemerkinnät

Turun kaupunki on asentanut Portsaan uusia suojatiemerkkejä sekä maalannut muutaman suojatiemerkinnänkin. Toivottavasti se tekee aluettamme yhä turvallisemmaksi. Merkinnät liittyvät Portsan kokonaisliikenneratkaisuun, jonka oleellisin osa on Portsa ry:n hallituksen aloitteesta toteutunut uusi alennettu nopeusrajoitus.

Myös 30 km/h nopeusrajoitusmerkkejä ja katumerkintöjä on kaupungin toimesta maalattu alueellemme tänä vuonna. Viesti uudesta alennetusta nopeudesta näyttääkin menneen perille, sillä nopeudet ovat pudonneet – vaikka joukkoon toki mahtuu vieläkin muutama rajoituksista piittaamaton.

Taloyhtiöiden yhtiönimikyltit

Portsa ry:n hallitus järjesti muutama vuosi sitten Portsan Sanomissa ideointikilpailun., jossa toivottiin alueen asukkaiden ideoivan taloyhtiön julkisivuun kiinnitettävän nimija informaatiokyltin. Kilpailuun tuli muutama vastaus, joista Portsa ry:n hallitus ei kuitenkaan löytänyt yhtään toteuttamiskelpoista. Kilpailun jälkeen muutama taloyhtiö on tehnyt omia ratkaisujaan, jotka ovat nähtävissä kyseisten taloyhtiöiden julkisivuissa. Portsa ry:n hallitukselle toimitettiin viimeksi As. Oy Rauhalan laatima kyltti ja hallitus päätyi suosittelemaan sitä mallina muille taloyhtiöille.

Portsa ry:n hallitus suosittelee mahdollisimman monen yhtiön valmistuttamaan kulttuuripääkaupunkivuodeksi oman yhtiönsä nimikyltin, materiaalina emaloitu metalli. Kyltin koko on A3.

Kaakeliuunin lämmittäminen

Pääsääntö kaakeliuunin käytössä on, että sen lämmittäminen on suoritettava maltillisesti. Pintakivien lämpötila ei saa nousta yli 70 asteen muualta kuin luukun ympäriltä. Vanhoissa uuneissa on yleensä syntynyt vuosien mittaan vaurioita, jotka eivät kestä rajua lämmitystä.

Kaakeliuunissa tulee yleensä polttaa vain yksi sopiva pesällinen puhdasta puuta, noin 3-5 kg (noin puolet pesäpohjan pinta-alasta). Polttamisen aikana on puiden tarpeetonta kohentamista vältettävä. Kun hiillos hehkuu tummanpunaisena eikä sinisiä liekkejä enää näy, voidaan viilentävää ilmavirtausta rajoittaa peltejä sulkemalla, mutta ei kokonaan. Sulje savupelti kokonaan ja vedä sitä jälleen auki kolmen senttimetrin verran.

Vasta, kun hiillos on täysin tummunut, luukut ja pellit suljetaan kokonaan.

Portsa-paitoja myynnissä Portsan OloHuoneessa, Rauhankatu 26a. Paitoja löytyy sekä mustana että valkoisena. Hinta 15 €.

Portsan Tulipa Aboa -tulppaanit

Portsa ry järjesti tulppaaninistutustempauksen Portsan alueen päiväkodeille sekä palvelutalo Portsakodin asukkaille torstaina 28.10. Päivä oli pilvinen, melko lämmin ja onneksi kuiva. Paikalle saapui päiväkoti Satuportsan vanhimmat lapset mukaan lukien eskariryhmä, 14 lasta, sekä Turun kaupungin Portsan päivähoitoyksiköstä, Topeliuksen esiopetuksesta 26 lasta. Portsakodista paikalla oli lähes 30 edustajaa. Portsa ry:n puolesta tilaisuuteen osallistuivat hallituksen puheenjohtaja Kari Malinen, Sari Raunell ja Risto Ranta.

Annanpuiston nurmikentälle kaivettiin kaksi aallon muotoista aluetta ja penkkien viereen tehtiin istutusreikiä yksittäisille tulppaaneille.

Kari Malinen avasi tilaisuuden ja esitteli istutustekniikan, jossa istutettavalta sipulilta otetaan ”housut pois” – sipuli toisin sanoen kuoritaan ennen istuttamista. Hortonomisen jakson jälkeen esittäydyttiin ja tämä kierros olikin varsin mielenkiintoinen. Ilmeni, että nuorin talkoisiin osallistunut Venla Suoraniemi Satuportsasta täyttää tammikuussa neljä vuotta, kun taas vanhin, Karin Gustafsson Portsakodista, on jo täyttänyt sataneljä. Täydet sata vuotta istutuskokemusta istuttajien välillä siis! Yhteistyö sujui pienestä ikäerosta huolimatta mallikkaasti.

Istuttaminen käynnistyi esittelykierroksen jälkeen innokkaasti. Lapsia avustettiin sipuleiden kuorimisessa ja sipulit alkoivat nopeasti löytää paikkansa aaltojen keskeltä. Kuudenkymmenen istuttajan voimin runsaat kolmesataa tulppaania oli istutettu puolessa tunnissa.

Portsa ry haluaa kiittää istuttajia erinomaisen innostuneesta osallistumisesta alueen kaunistamiseen. Kiitokset myös talkootyönohjaaja Riitta Kipinoiselle Turun kaupungin Viherliikelaitoksesta tapahtuman istutusapuvälineiden lainasta. Tulipa Aboa -tulppaanit hankki ja lahjoitti tilaisuuteen Portsa ry.

Nyt jäämme kaikki jännityksellä odottamaan ensi kevättä ja istuttajien kätten jälkiä Annanpuiston nurmialueella. Ties vaikka ensi keväänä tapaisimme samalla porukalla tulppaanipiknikin merkeissä.

Kuvia istutustilaisuudesta löytyy Portsa ry:n Kuvagalleriasta!

Klo Design

Klo Design on paikallinen muotoilualan yritys, jonka työtilat löytyvät Portsan sydämestä Kalastajankatu 1b:stä.

Viisi vuotta sitten perustettu yritys keskittyy mallistossaan kodin tekstiileihin, asusteisiin sekä huonekaluihin. Kaikki tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan laadukkaista materiaaleista alusta loppuun Suomessa. Klo Designin kankaat painetaan käsin Kalastajankadulla, missä sijaitsee myös asiakkaille avoin showroom&shop. Tulevaisuuden suunnitelmissa on avata liike Turun keskustaan sekä jatkaa tiivistä yhteistyötä Turku Design Now! -ryhmän kanssa.

Klo Design koordinoi Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyen Turku Design ILMIÖ -nimistä hanketta. Hankkeella tuodaan näkyvyyttä Turun alueen muotoilijoille niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Tällä hetkellä Turku Design ILMIÖ esittelee turkulaista osaamista yli sadan tuotteen voimin Budapestissa. Hankkeen tuoreimpiin kuulumisiin voi tutustua osoitteessa:

turkudesignnow.fi/ilmio 

Kalastajankadun showroom on auki maanantaista torstaihin 10-17 ja perjantaisin 10-14, muina aikoina sopimuksen mukaan. Tervetuloa!

www.klodesign.fi 

Kirjastoauto Portsassa

Puutarhakatu 38, maanantai 12.30–13.30 ja perjantai 17.45–18.45
Rauhankatu 16, keskiviikko 12.10–13.00
Pakkarinkatu 10, torstai 10.00–11.00

Mediakortti

Portsan Sanomat ilmestyy kolme kertaa vuodessa, helmi-, touko- ja marraskuussa. Aineistot ilmestymistä edeltävän kuukauden 15. päivään mennessä.

julkaisija Portsa ry
painos 2.500 kpl
lehden koko B5
sivuja 12

Ilmoitushinnat

1/1 sivu 300,00
1/2 sivua 160,00
1/4 sivua 110,00
mini 40,00

Mini-ilmoitus on tekstipalstan levyinen pikkuilmoitus, jonka korkeus voi jonkin verran vaihdella tilaajan toivomuksen tai taiton mukaisesti. Portsa ry ei ole arvonlisäverovelvollinen, joten hintoihin ei lisätä arvonlisäveroa.

Yhteystiedot

Portsan Sanomat, päätoimittaja Sirpa Huntsala
040 508 0316
portsansanomat[at]portsa.fi

Portsa ry, puheenjohtaja Kari Malinen
0400 126 950
puheenjohtaja[at]portsa.fi

Portsa ry, sihteeri Janne Auvinen
045 1312316
info[at]portsa.fi

Jäsenmaksut 2010

jäsen 7 €/vuosi
perheenjäsen 2,50 €/vuosi

Jäsenmaksut voi maksaa Portsa ry:n tilille SAMPO 800015-7953856.