Työväen Asunto-Osakeyhtiö Regress

TYÖVÄEN ASUNTO-OSAKEYHTIÖ REGRESS, Heikkilänkatu 6

Maaliskuussa 1900 allekirjoittivat 16 henkilöä Työväen asunto-osakeyhtiö Regressin yhtiösopimuksen. Heistä 8 oli koneenkäyttäjää ja 1 koneenkäyttäjän vaimo. Lisäksi oli linjaluotsi, mertakulkeva, satamavirkailija, kaksi tullivahtimestaria, tullivirkailija ja neito. Osakkeet maksoivat 625 mk kappale.

Kaupungin arkistossa olevista tiedoista ilmenee, että työväen asunto-osakeyhtiö Regress on vuonna 1901 ostanut kahdeksannen kaupunginosan korttelista 20 tontin n:o 1  6700 markalla Turun kaupungilta. Tontin pinta-ala on 3341,45 m2.

Tätä ennen rakennuspiirtäjä Gustav Edvard Ekestubbe sai valmiiksi piirustukset Regressin neljälle talolle. Ekestubbe teki piirustukset myös viidelle muulle yhtiölle Turkuun mm. Puutarhakadun toiselle puolelle, missä nykyään sijaitsee R-kioski ja K-lähikauppa.

Vuonna 1902 Regressin 16 huoneistossa asui 25 perhettä. Yhteensä asukkaita oli 80. Enemmistö oli edelleen laiva- ja satama-alan työntekijöiden edustajia mm. tullipäällysmies, kaksi tullivahtimestaria, luotsiperämies, 7 koneenkäyttäjää, 2 höyrylaivaravintoloitsijatarta ja entinen sähköttäjä.

Lapsia oli viime vuosisadan vaihteessa paljon. Alle 15-vuotiaita oli 28 kappaletta. Heistä osa oli asukkaiden palvelijattaria.

Talvisin lapset laittoivat itselleen luistinkentän pihan keskelle. Sen reunat koristeltiin vanhoilla joulukuusilla. Kentän tekeminen oli lapsille hisistä puuhaa. Vesi piti kantaa sinne saavein ja vesikelkoin. Pihassa oli ja on edelleenkin oma kaivo.

Nykyisin asukkaita on 33. Heistä vielä kolmella on yhteyksiä laiva- ja satama-alalle. Ne ovat merikapteenin leski, öljynporauslautan kansiesimies ja taxfreemyymäläpäällikkö. Lapsia on nykyisin vain 7 kappaletta. Leikit ovat edelleen samat. Viime talvena oli pihalla jäinen liukumäki.

Regressiin ensimmäisiin asukkaisiin kuului Greta Schalin os. Kegel. Hän on taidemaalarina tunnettu erityisesti kukkamaalauksistaan. Kerrotaan, että piirustus ja maalaaminen oli hänelle sydämen ja hengen asia. Hän maalasi paljon jo pienenä tyttönä Regressin pihalla.

Tunnetuimpiin asukkaisiin kuuluu myös suurlähettiläs Leo Tuominen, joka lapsuudessaan 1920-luvulla asui Regressissä. Aikuisena hän toimi suurlähetystöissä mm. Pariisissa, Lontoossa, Washingtonissa ja Tukholmassa.

Yhtiön hyvin säilyneistä inventaariokirjoista sekä johtokunnan pöytäkirjoista ilmenee, että Regress oli vuonna 1937 ensimmäisiä taloyhtiöitä Portsassa, joka tilasi WC -laitoksia yhtiön huoneistoihin. Tilaus maksoi 70.455 mk ja siihen kuului 17 WC-astiaa valkoisesta fajanssista, 17 huuhtelusäiliötä ja 17 WC-kantta kiillotetusta koivupuusta, täydellinen septictank -laitos ym. Vesimaksua korotettiin 3 markalla henkilöä kohti kuukaudessa.

Mutta mistä asunto-osakeyhtiö Regress on saanut nimensä? Vanhan sanakirjan mukaan sanalla on kolme merkitystä, 1. takaisinmeno,  peräytyminen 2. vara- eli hätäkeino 3. takautuma. Mikään näistä ei tunnu sopivan nimeksi asunto-osakeyhtiölle. Onko Regress ollut laiva tai henkilö, sitä voivat vain nykyiset asukkaat arvailla.

Alkuperäisestä historiikista referoinut Raili Pajula.