Vesiputket jäässä? Tiedätkö missä asuntosi vesisulku sijaitsee?

Miten voit ennalta ehkäistä jäätymistä? Vesiputkien eristäminen ennen kylmää kautta

Pitkä pakkasjakso alkuvuonna oli jäätävä Portsassa – erityisesti portsalaisille puutalojen putkille. Nyt lämpimänä aikana onkin ihan paras hetki hoitaa kuntoon putkien eristykset ja miettiä, miten ennaltaehkäistä putkien jäätymistä jatkossa. Jos olet tuore puutaloasukas, ota ihan ensimmäiseksi selvää, missä vesiputkesi kulkevat ja missä huoneistosi vesisulku sijaitsee. Myös koko taloyhtiön pääsulun sijainti on hyvä selvittää. Vesisulkujen sijaintitetoa voit tarvita muulloinkin, kuin putkien jäätyessä. Asunnon entiseltä asukkaalta tai naapureiltasi kannattaa kysäistä myös, onko asuntosi vesiputkissa ollut ennen jäätymisongelmia.

Putkien asennusvaiheessa pitää huomioida, että kylmyys ei pääse jäädyttämään vesiputkia, mutta harmillisesti Portsassakin on asuntoja, joiden putket jäätyvät. Puutaloasuntojen lisärakentamisen yhteydessä asennetut vesiputket ovat useimmiten asunnon omistajan vastuulla, mutta selvitä vastuun jakautuminen omassa yhtiössäsi. Kannattaa huomioida, että vakuutus ei korvaa jäätymisen vuoksi rikkoutunutta putkea, LVI-laitetta tai putkien sulatuskustannuksia. Toki, jos kyseessä on esimerkiksi lämmityslaitteen äkillinen rikkoutuminen, se kuuluu korvausten piiriin.

Miten ehkäistä putkien jäätyminen

Tärkeää on ymmärtää, että vesiputkessa kulkeva vesi on jo valmiiksi kylmää ja se alkaa jäätyä, kun putkessa olevan veden lämpötila pääsee laskemaan alle nollan. Jäätyminen jatkuu niin pitkään, kuin vesi putkessa on pakkaslukemilla, joten putki voi jäätyä todella pitkältäkin matkalta, jos kylmyys jatkuu pitkään. Lämpölaajenemisen takia jää tarvitsee enemmän tilaa kuin juokseva vesi. Jäätynyt vesi siis laajenee putkessa ja lopulta se voi rikkoa vesiputken. Kun sää lauhtuu tai vesiputki saadaan sulatettua, haljennut putki saattaa aiheuttaa vesivahingon asunnon rakenteisiin.

Putkien pitäminen lämpimänä on ensiarvoisen tärkeää

Seuraa säätiedotuksia, jotta tiedät varautua kylmään jaksoon. Kova viima lisää aina pakkasen purevuutta, joten pienikin pakkanen voikin olla kovan tuulen ansiosta vaikutukseltaan jäätävä. Mikäli on tulossa kova pakkasjakso ja olet lähdössä pidemmäksi aikaa pois kotoa, mieti voisiko joku tuttu, vaikkapa naapuri käydä asunnossasi valuttamassa vettä säännöllisesti ja samalla tarkastamassa, että kaikki on hyvin. Älä koskaan sammuta kokonaan lattialämmitystä kellaritiloista tai kylpyhuoneesta. Muutoinkin kylmänä aikana asunnossa tulee pitää vähintäänkin sellaista lämpöä yllä, että putket eivät pääse jäätymään.

Vettä tulee käyttää säännöllisesti vuorokauden aikana

Mikäli kylmyys pääsee jäähdyttämään vesiputken, se voi jäätyä muutamassa tunnissa, vaikkapa yön aikana. Vettä kannattaa käyttää usein, koko vuorokauden aikana, se ehkäisee jäätymistä. Eli myös yöllä olisi valutettava hanoja ja vedettävä vessaa, mikäli on vähänkin pelkoa putkien jäätymisestä. Pienikin veden virtaus auttaa, joten hanat voi myös jättää valumaan pienesti, mutta ei luonnollisestikaan yksikseen valvomatta pitkäksi aikaa. Ensimmäinen merkki jäätymisestä on usein se, että vesi tulee hanoista tavallista pienemmällä paineella ja silloin on jo kiire toimia. Kylmyys uhkaa useimmiten kellaritiloissa olevia ja sieltä asuinkerroksiin nousevia putkia. Vaikka oma kellarisi olisi rakennettu ja lämmin, naapurissasi saattaa olla rakentamaton kellari, joka kylmenee pakkasilla. Myös missä tahansa rakennetuissa tiloissa olevat putket voivat olla kylmyydelle alttiina. Siksi kannattaakin selvittää, missä asuntosi putket kulkevat ja miten ne on eristetty.

Putkien eristys on tärkeää

Vesiputket pitää eristää niissä kohdissa, joissa ne altistuvat kylmyydelle. Eristykseen soveltuvat materiaalit riippuvat siitä, kuinka kylmässä ja millaisessa tilassa jäätymisvaarassa oleva putki sijaitsee. Putki, joka mahdollisesti kondensoi, tarvitsee erilaisen eristeen kuin putki, joka sijaitsee rakentamattomassa kylmässä kellarissa. Vesiputkeen on asennettavissa myös lämmityskaapeli, joka ennaltaehkäisee jäätymistä. Kannattaa ehdottomasti kääntyä eristysasiassa ammattilaisten puoleen, niin saat parhaat neuvot tai voit tilata asennuksen juuri sinun asuntosi tarpeeseen.

Vesiputki sulatetaan maltilla

Mikäli vesiputki jäätyy, kannattaa pyytää apua putkimieheltä. Ammattilaiset hoitavat sulatuksen turvallisesti höyryllä. Jäätynyttä putkea voi yrittää sulattaa varovasti toki itsekin, mutta ehdottomasti vain mikäli ei ole pelkoa, että putki on jo jäätymisen vuoksi rikkoutunut. Ennen aloitusta, varmista, että vesisulut on mahdollista sulkea nopeasti, mikäli putki onkin rikkoutunut. Huomaathan, että avotulta tai kuumailmapuhallinta ei saa koskaan käyttää sulatukseen. Jäätynyttä vesiputkea lämmitetään varovasti ja maltilla, ei missään nimessä nopeasti isolla kuumuudella. Lämmitä putken ympärillä olevaa tilaa esimerkiksi rakennuslämmittimellä, jolloin vesiputki lämpenee vähitellen. Älä jätä sähkölaitetta valvomatta sellaiseen paikkaan, missä on mahdollista, että se sytyttää ympärillä olevan materiaalin tuleen tai joutuu kosketuksiin veden kanssa.