VESIPUTKET: Kova pakkanen on armoton vesiputkille ja kun pakkanen lauhtuu, silloin erityisesti putket jäätyvät helposti. Putkistoissa liikkuva vesi ennaltaehkäisee niiden jäätymistä. Esimerkiksi hanasta voit pienesti valuttaa pientä vesinoroa. Vessaa kannattaa myös vetää säännöllisesti. Mieluummin käytä vettä nyt päivittäin vähän enemmän kuin yleensä, sillä se tulee halvemmaksi kuin putkien jäätyminen tai pahimmassa tapauksessa putkien jäätymisestä aiheutuva halkeaminen ja vesivahinko.
Putkien jäätymistä voit ehkäistä omilla toimilla. Kartoita asuntosi putkiston riskipaikat: kylmä kellari ja ullakkotila ovat aina riski, joten eristä putket hyvin. Voit myös asennuttaa vesijohtoputkeen sähkömiehen ja putkimiehen avulla sähkövastuksen, joka pitää putken sulana. Ongelmatilanteen varalta selvitä, missä on asuntosi vesisulku.
Luota putkien sulatuksessa ammattilaiseen. Putkimies tietää mitä tekee. Voit itse antaa varovasti ensiapua hiustenkuivaimella tai rakennuslämmittimellä. Lämmitä tilaa jäätyneen putken ympärillä. Muista: älä jätä lämmitintä valvomatta. Sulatuksessa ei saa käyttää palovaaran takia avotulta tai kuumapuhallinta.
TULISIJAT: Tulisijan liiallinen lämmittäminen ei ole järkevää. Liiallisesta lämmityksestä johtuen hormi ja tulisijakin saattavat halkeilla ja vaurioitua. Halkeamien kautta kipinät pääsevät rakenteisiin, jolloin tulipalon vaara on suuri.
Tulisijan peltejä ja luukkuja ei saa sulkea ennen kuin hiillos on hiipunut käytännössä kokonaan. Häkää muodostuu, kun hiillos palaa kytemällä ilman riittävää happea. Hiilimonoksidi eli häkä on kaasumainen väritön ja hajuton erittäin vaarallinen kaasu. Se vaikuttaa nopeasti ja huomaamatta ja aiheuttaa jo pieninä pitoisuuksina tajuttomuuden. Myrkytystila voi johtaa kuolemaan. Hyvä neuvo on antaa sinisen liekin sammua kokonaan, sulkea pellit ja sen jälkeen avata ne pari senttiä raolleen. Silloin lämpö ei karkaa, mutta hiilloksella on riittävästi happea hiipua loppuun asti turvallisesti.
Tuhka on erittäin herkästi kytevää. Tuhkan pitää antaa kokonaan jäähtyä peltisessä (ei muovisessa) astiassa, ennen kierrätystä. Jäähtyminen kestää pitkään. Tuhka lajitellaan metalliseen tuhkankierrätysastiaan.
Jokaisessa huoneistossa on oltava palovaroitin jokaisessa kerroksessa. Muista tarkistaa niiden toimivuus.
Käytössä olevat tulipesät on nuohottava vuosittain. Nuohous suoritetaan yhtiön laskuun. Osakkaan vastuulla on huolehtia, että nuohooja pääsee myös asuntoon sisälle tarkistamaan ja nuohoamaan tulipesät. Nuohouksessa poistetaan hormeihin ja tulisijoihin kertynyt palamisjäte, joka aiheuttaisi palovaaran.
Pitkään käyttämättä olleet hormit ja tulipesät on syytä tarkistaa huolellisesti ennen käyttöönottoa, ettei hormi ole esim. tukkeutunut.